Luchtvaartautoriteit VS: onduidelijk wanneer Boeing 737 MAX weer vliegt

Gepubliceerd op:

23 mei 2019

Bron: https://nos.nl/l/2285905


Deel dit bericht:

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) weet nog niet wanneer de Boeing 737 Max-vliegtuigen weer mogen opstijgen. Wereldwijd staan vrijwel alle toestellen van dat type sinds half maart aan de grond, nadat er in een half jaar twee dodelijke ongelukken waren gebeurd.

Bij crashes met toestellen van Lion Air en Ethiopian Airlines kwamen in totaal 346 mensen om het leven. In beide gevallen speelde softwareproblemen waarschijnlijk een rol. Boeing heeft nieuwe software ontwikkeld en getest.

Veel luchtvaartmaatschappijen hopen dat ze de 737 MAX-toestellen in juli of augustus weer in gebruik kunnen nemen, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De update moet worden goedgekeurd door de FAA voordat de vliegtuigen de lucht weer in mogen. Dan Elwell, het hoofd van de autoriteit, zegt de update formeel nog niet binnen te hebben gekregen.

Toezichthouders om tafel

De FAA wil het huidige vliegverbod pas opheffen als het de veiligheid kan garanderen, ongeacht hoe lang dat nog duurt. "Ik ben niet gebonden aan een tijdsschema. Als het nog een jaar moet duren totdat we genoeg vertrouwen hebben om het verbod op te heffen, dan is dat maar zo", zei Elwell.

Hij deed de uitspraken voorafgaand aan een bijeenkomst in Texas met meer dan dertig toezichthouders van over de hele wereld, waaronder die uit China, de Europese Unie, Brazilië en Canada. De instanties bespreken de nieuwe software-update en pilotentraining die Boeing heeft ontwikkeld om de veiligheid van het type te verbeteren.

Boeing zei vorige week dat het al zo'n 207 vluchten had afgelegd met de vernieuwde software. Eerder bleek dat het bedrijf al ruim een jaar voordat er een 737 MAX-toestel neerstortte, afwist van de problemen met de software.

Overige nieuwsberichten

26 juni 2019

Rekenkamer: subsidie elektrische auto's levert minder CO2-winst op

De subsidie voor elektrische auto's is een dure maatregel voor het terugdringen van CO2-uitstoot, vindt de Algemene Rekenkamer. Een ton vermeden CO2-u...

Verder lezen

26 juni 2019

OM legt beslag op 12 miljoen euro in witwaszaak

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een grote internationale witwaszaak voor zo'n 12 miljoen euro in beslag genomen. Het geld stond op bankre...

Verder lezen

26 juni 2019

Warm weer, tuinmeubelen en zwembaden zorgen voor vertraging bij PostNL

Mensen die deze week een pakketje verwachten van PostNL moeten mogelijk iets langer wachten dan normaal. Door het warme weer, het grote aantal bestell...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact