Koolmees praat met PvdA over pensioenhervorming

Gepubliceerd op:

27 maart 2019

Bron: https://nos.nl/l/2277831


Deel dit bericht:

In Den Haag worden weer pogingen gedaan om het vastgelopen overleg over een pensioenakkoord vlot te trekken. Minister Koolmees ging vanmiddag op bezoek bij PvdA-fractievoorzitter Asscher. Die had de bewindsman uitgenodigd om te komen praten over de arbeidsmarkt en de pensioenen.

Koolmees wilde toen hij naar binnen ging niet veel kwijt. "Ik wil gewoon een breed draagvlak hebben", zei hij. "Daarvoor zijn kopjes koffie in het parlement noodzakelijk." Hij ging niet in op de vraag of hij de PvdA iets te bieden heeft in ruil voor steun aan de pensioenplannen.

Na afloop sprak hij van een uitstekend gesprek met Asscher. "Ik merk bij verschillende partijen dat de urgentie wordt gevoeld om tot een akkoord te komen." Als er niets gebeurt, dreigen miljoenen gepensioneerden volgend jaar gekort te worden op hun pensioenuitkering.

Eerste Kamer

In november liepen de pogingen om tot een akkoord te komen met vakbonden en werkgevers stuk. De bonden stapten op, onder meer omdat ze vinden dat de pensioenleeftijd omlaag moet en niet langzaam verder moet stijgen, zoals het kabinet wil. Ook konden ze het niet eens worden over de regels die ertoe moeten leiden dat er ook in de toekomst voldoende geld in kas is voor de pensioenen. De bonden vinden die regels te streng.

Koolmees hoopt dat de vakbonden weer aan tafel komen, als hij overeenstemming kan bereiken met de PvdA en andere linkse partijen. Hij zei ook een afspraak met partijleider Klaver van GroenLinks te hebben. Ook voor een meerderheid in de Eerste Kamer moet hij steun zoeken bij de oppositie. Na de provinciale verkiezingen van vorige week raakt het kabinet zijn meerderheid in de senaat kwijt.

Zware beroepen

Ook Asscher noemde het na afloop "een fijn gesprek". Hij proefde bij Koolmees meer bereidheid om concessies te doen dan in november, toen het overleg klapte. Volgens de PvdA-leider heeft dat ook te maken met de verkiezingen van vorige week. "Die hebben duidelijk gemaakt dat de kabinetsplannen niet gedragen worden. Niet door de sociale partners, maar ook niet door de samenleving."

De PvdA wil de dreigende kortingen van tafel en een regeling voor mensen met zware beroepen om eerder te stoppen met werken. Ook moet er iets geregeld worden voor zelfstandigen, die nu meestal geen pensioen opbouwen.

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact