Klimaatakkoord: woningcorporaties motor achter verduurzaming huizen

Gepubliceerd op:

20 december 2018


Deel dit bericht:

Woningcorporaties worden de motor van de verduurzaming van huizen in Nederland. Dat is een van de uitkomsten van de onderhandelingen rond het klimaatakkoord, dat morgen officieel wordt gepresenteerd.

Tot nu toe was het probleem dat corporaties meer geld zeiden nodig te hebben dan het kabinet beschikbaar wilde stellen. "Dat is nu opgelost", zegt NOS-economieredacteur Rob Koster in het NOS Radio 1 Journaal. "Er wordt een half miljard euro beschikbaar gesteld waarmee corporaties de komende jaren 200.000 woningen moeten verduurzamen." Met nieuwe technieken moet het in de toekomst makkelijker worden om huizen te verduurzamen.

Gasbelasting

Een andere omstreden maatregel waarover werd gesproken is de belasting op gas. De lagere inkomens zouden zo het slachtoffer worden van de energietransitie. "Ook daar is iets op bedacht", zegt Koster. "De gasbelasting gaat omhoog, maar iedereen krijgt aan het einde van het jaar een teruggave. Die gaat wat omhoog en dat heeft met name een gunstig effect voor de lagere inkomens."

Ook bestond de vrees dat mensen met een eigen huis veel zouden moeten betalen. In 2021 moeten alle gemeenten hun inwoners vertellen wanneer en hoe ze van het gas af gaan. Dat kan particuliere woningbezitters veel geld kosten. "Ze kwamen eerder al met de gebouwgebonden financiering", zegt Koster. "Dat is nu definitief geregeld per 2021."

Milieuorganisaties dreigden het akkoord niet te tekenen, bleek eerder deze maand, omdat volgens hen "nog volstrekt onduidelijk is waar de rekening komt te liggen".

In juli werd na maanden onderhandelen tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden een klimaatakkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. Er werd afgesproken om voor het einde van het jaar duidelijk te hebben hoe de komende twaalf jaar huizen energiezuiniger moeten worden.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact