Kleine werkgever krijgt hulp bij doorbetaling zieke werknemer

Gepubliceerd op:

20 december 2018


Deel dit bericht:

Het moet voor kleine werkgevers "makkelijker, duidelijker en goedkoper" worden om loon door te betalen bij ziekte. Minister Koolmees heeft daarover afspraken gemaakt met werkgevers en verzekeraars en er 450 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Met werkgevers en verzekeraars is afgesproken dat er vanaf 2020 een speciale verzekering komt, de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering, die de financiële risico's van met name kleine werkgevers, met minder dan 25 mensen in dienst, moet dekken.

Werkgevers zijn verplicht om de eerste twee jaar zeker 70 procent van het loon van een zieke werknemer door te betalen. Dat leidt bij duizenden kleine ondernemers tot "torenhoge kosten als een van hun personeelsleden langdurig uitvalt", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy.

De minister wil de kleine ondernemers tegemoetkomen. "We lossen hier ook een probleem mee op op de arbeidsmarkt: we horen nu vaak dat kleine werkgevers mensen geen vaste baan aanbieden omdat ze bang zijn voor die loondoorbetaling", zegt Koolmees.

Regeerakkoord

Het kabinet had in het regeerakkoord afgesproken dat de periode waarin het loon moet worden doorbetaald voor kleine werkgevers verkort zou worden tot één jaar. Het tweede jaar zou dan voor rekening komen van het UWV, maar de werkgevers zouden daar wel premie voor betalen.

De afspraken die nu gemaakt zijn, wijken daarvan af. Kleine werkgevers blijven dus twee jaar doorbetalen, maar kunnen een relatief goedkope verzekering afsluiten die de financiële risico's dekt.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact