Kinderen pinnen te nonchalant, en dit kun je er als ouder tegen doen

Gepubliceerd op:

7 januari 2019


Deel dit bericht:

Kinderen krijgen steeds jonger een pinpas, maar uit onderzoek van het Nibud blijkt dat ze lang niet altijd weten hoe hier goed mee om te gaan. Juist de groep kinderen die niet goed met geld omgaat, loopt later meer risico op schulden. Je kunt als ouder op veel manieren je kind beter leren omgaan met 'onzichtbaar geld'.

Het digitaal betalen maakt het voor kinderen steeds minder overzichtelijk wat er in hun spaarpot zit. Met pinnen geef je makkelijker geld uit zonder dat je dit direct merkt. De waarde van geld is daardoor steeds minder duidelijk. Het feit dat je tegenwoordig bijna overal contactloos kunt betalen, helpt ook niet echt bij het leren onthouden van de pincode. En juist dit soort contactloze betalingen worden door kinderen vaak gedaan, omdat ze meestal kleine bedragen pinnen.

Wij vroegen kinderen naar hun ervaring met pinnen. Vooral de pincode onthouden blijkt soms een uitdaging:

Alle grote banken in Nederland proberen ouders en kinderen bewuster te maken. Ze gaan langs op scholen en helpen mee aan het ontwikkelen van lesmethodes. Daarnaast bieden de banken ook speciale kinderrekeningen aan en proberen ze met behulp van speciale apps en gadgets kinderen te leren omgaan met geld.

Om kinderen bewuster te maken van het geld dat ze uitgeven kunnen ouders bij alle banken de optie tot contactloos betalen uitschakelen. Al gaat dit bij de ene bank wat makkelijker dan bij de andere. Zo moet je bij ABN Amro een nieuwe pas aanvragen.

Ook kunnen ouders hun kind een pinlimiet opleggen. Een kind zou dan bijvoorbeeld niet meer dan 30 euro in de week uit kunnen geven. Maar de standaard pinlimiet verschilt wel per bank. Zo kan een kind bij SNS Bank maximaal 50 euro opnemen, bij ING staat deze limiet standaard op 250 euro.

En de banken hebben allemaal zo hun eigen app of gadget. Bij ING hebben ze de Pinniemaat, een soort mini pinautomaat. Bij Rabobank kunnen kinderen van Pin de Pinguïn leren om goed met hun geld om te gaan.

ING heeft onlangs de leeftijd voor de internetbankieren-app verlaagd van 12 naar 8 jaar. De bank wil op deze manier kinderen al op jonge leeftijd inzage geven in hun bankzaken. Ook de Rabobank denkt aan veranderingen.

Betalen in de toekomst

De pincode is volgens de bank niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Kinderen zijn gewend aan een telefoon met vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning. Een pinpas zonder pincode, maar met vingerafdrukscanner bestaat nu nog niet. Maar dit soort toepassingen zijn volgens de bank wel de toekomst.

Het is nog onduidelijk of banken met nieuwe initiatieven gaan komen naar aanleiding van het Nibud-onderzoek.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact