Kerstomzet supermarkten voor het eerst boven 1 miljard euro

Gepubliceerd op:

24 december 2018


Deel dit bericht:

Dit jaar geven consumenten voor het eerst meer dan 1 miljard euro uit aan de kerstboodschappen. Dat verwacht het CBL, de spreekbuis van supermarkten. De recorduitgaven zijn mede het gevolg van de florerende economie.

Wat ook bijdraagt aan de omzet is dat meer supers 'gewoon' open zijn tijdens de kerstdagen. Was het bijvoorbeeld in 2012 nog ondenkbaar dat op Eerste Kerstdag supers open waren, dit jaar zijn het er meer dan 700 en op Tweede Kerstdag ruim 2200, blijkt uit een inventarisatie van vakblad Distrifood.

Er zijn wel verschillen tussen de Randstad en de rest van Nederland. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag opent ongeveer de helft van de supermarkten zijn deuren op Eerste Kerstdag, buiten de Randstad is dat een kwart, meldt de website openingstijden.nl.

Gewoon open om 8 uur

Uit de verzamelde openingstijden blijkt dat ruim 130 supermarkten morgen 'gewoon' om 8 uur 's ochtends opengaan. De meeste winkels die beide kerstdagen open zijn, sluiten morgen en woensdag rond 18.00 uur.

Jumbo is koploper met 212 geopende vestigingen op Eerste Kerstdag, gevolgd door Albert Heijn met 185 vestigingen.

Opvallende trend dit jaar is de vraag naar feestelijke maaltijdboxen. Die groeit namelijk explosief. "Waardoor iedere thuiskok - ervaren of niet - met gemak een kerstdiner op tafel kan zetten", zegt Joyce Bierman, verantwoordelijk voor de december-aanpak bij AH. "Ons assortiment maaltijdboxen en verspakketten breiden we verder uit. De consument vraagt ernaar." AH verkoopt alleen al tijdens de kerstdagen tienduizenden van dit soort boxen.

Naast boxen met daarin bijvoorbeeld gebraden runderlende of een stukjes hertenbiefstuk, is er dit jaar voor het eerst een vegabox beschikbaar met daarin een 4-gangen vegetarisch kerstdiner voor twee personen.

3-Sterren-box

Niet alleen supermarkten hebben een maaltijdbox, ook 3-sterren-koks hebben zich dit jaar gewaagd aan het populaire fenomeen. Via de site Cook like a chef hebben 160 mensen zo'n sterrenbox besteld. "Toen zijn we gestopt, anders kunnen we het niet aan", zegt bedenker Jan Bartelsman. Hij werkt samen met van topchefs als Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Soenil Bahadoer en Erik van Loo.

"Het sterrenmenu is bijna zo goed als klaar. Met een paar kleine handelingen zet je binnen 20 tot 30 minuten een gerecht van topniveau op tafel", aldus Bartelsman.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact