Kabinet reserveert 75 miljoen euro voor hulpfonds jonge boeren

Gepubliceerd op:

9 januari 2019


Deel dit bericht:

Voor jonge boeren en andere agrariërs moet het makkelijker worden om leningen te krijgen om een bedrijf te starten of over te nemen, en te investeren in innovatie. Met een nieuwe regeling wil het kabinet waarborgen dat "onze voedselproductie ook voor de toekomst gegarandeerd blijft".

Volgens Landbouwminister Carola Schouten staan veel jonge boeren voor grote beslissingen. "Het kabinet wil mensen bijstaan in het maken van de voor hen juiste keuzes", schrijft ze aan de Tweede Kamer. De garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK) moet het voor financiers aantrekkelijker maken om leningen te verstrekken aan jonge boeren.

Het kabinet staat garant voor in totaal 75 miljoen euro. Daarvan is 11 miljoen bestemd voor een opleidings- en coachingstraject bij overnames van boerenbedrijven. Dat moet overnameprocessen makkelijker maken.

Milieu en dierenwelzijn

Om in aanmerking te komen voor de regeling moeten jonge boeren een investeringsplan presenteren met innovatieve en duurzame accenten. Zo wordt onder meer gekeken naar ecosystemen, klimaat, dierenwelzijn, waardering voor voedsel en vitaliteit van het platteland.

In 2017 telde Nederland een kleine 55.000 land- en tuinbouwbedrijven, een daling van bijna 56 procent ten opzichte van het jaar 2000. Veel boeren hebben geen opvolger. Het ministerie heeft becijferd dat de komende twee decennia nog eens circa 20.000 bedrijven dreigen te verdwijnen.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact