ING maakt bijna 5 miljard euro winst ondanks megaschikking

Gepubliceerd op:

6 februari 2019


Deel dit bericht:

ING heeft de winst afgelopen jaar bijna op peil kunnen houden, ondanks een megaschikking met justitie die de bank moest betalen vanwege gebrekkige controle op witwaspraktijken. De winst kwam uit op 4,7 miljard euro, dat is zo'n 200 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

Zonder de megaschikking zou de winst met bijna 12 procent zijn gestegen. In een jaar tijd kreeg de bank er wereldwijd ruim 1 miljoen klanten bij. Er kwam 16 miljard aan spaargeld binnen, er werd meer uitgeleend en de kosten liepen terug.

Uitdagingen

Topman Ralph Hamers spreekt van een jaar waarin er dingen zijn bereikt om trots op te zijn, maar waar er ook "uitdagingen waren waarvan geleerd moet worden". Hij doelt daarmee op de schikking van 775 miljoen euro die de bank moest betalen. Hij zegt dat het voldoen aan regels van toezichthouders de belangrijkste prioriteit is voor 2019.

Hij wil dat de bank nog meer op de kosten gaat letten, omdat hij tegenvallers ziet aankomen. Hamers verwacht dat de groei van het aantal leningen aan bedrijven afneemt en dat er meer geld nodig is om aan regelgeving te voldoen.

ING was het slechtst presterende AEX-fonds van vorig jaar. De koers liep met 30 procent terug. Beleggers hadden over het algemeen minder vertrouwen in bankenaandelen. "Het is nooit goed als je aandeel onderuit gaat, dat heb je liever niet", zegt Hamers. "We zien in de eerste maand van dit jaar wel een stevige correctie. Ik denk dat het vertrouwen van de aandeelhouders weer terug is."

Afscheid

De financiële topman Koos Timmermans moest vertrekken vanwege de witwasschikking. Hij heeft vandaag zijn laatste dag bij de bank. "Hij heeft ons door hele moeilijke tijden geleid, we danken hem daar zeker voor", zegt Hamers, verwijzend naar de periode waarin ING overeind werd gehouden door steun van de Staat.

Timmermans wordt opgevolgd door Tanate Phutrakul, die sinds 1998 bij de bank werkt.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact