India redt op een na grootste vliegmaatschappij (en KLM-partner) van faillissement

Gepubliceerd op:

19 maart 2019

Bron: https://nos.nl/l/2276661


Deel dit bericht:

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Jet Airways wordt gered door de Indiase overheid. De tweede maatschappij van het land heeft al maandenlang financiële problemen en dreigde failliet te gaan.

Jet Airways heeft meer dan een miljard dollar aan schulden. De afgelopen tijd moest het bedrijf al steeds meer vluchten annuleren. Leasemaatschappijen verboden het gebruik van gehuurde toestellen wegens betalingsachterstanden.

Daardoor zijn nu nog maar 41 van de 120 Jet Airways-toestellen in gebruik. Jet Airways vloog ook met de Boeing 737 MAX. Maar die vijf toestellen werden al niet meer gebruikt door de financiële problemen, ook al voordat alle 737 MAX'en na de crash van Ethiopian Airlines aan de grond werden gehouden.

Schulden kwijtschelden

De Indiase regering heeft staatsbanken en een investeringsfonds gevraagd de maatschappij uit de brand te helpen. De banken gaan schulden van Jet Airways kwijtschelden in ruil voor aandelen.

Er zijn volgende maand verkiezingen in India en een faillissement van Jet Airways zou premier Modi slecht uitkomen. Het omvallen van de maatschappij "zou desastreuze gevolgen hebben voor het investeringsklimaat in de luchtvaartsector", zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters.

Schiphol en KLM

Jet Airways gebruikt Schiphol als zijn Europese 'hub' met vluchten naar de Indiase steden Mumbai, Delhi en Bangalore en ook naar Toronto in Canada. Die vluchten gingen de laatste tijd nog wel door.

KLM heeft sinds 2016 een zogeheten 'codeshare'-overeenkomst met Jet Airways, waardoor klanten op Schiphol of in India kunnen overstappen tussen vluchten van beide maatschappijen.

Overige nieuwsberichten

29 september 2020

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijd...

Verder lezen

25 september 2020

Belasting sparen en beleggen in 2021

Bijna 1 miljoen mensen betalen in 2021 geen belasting meer in box 3. Het heffingsvrij vermogen gaat omhoog naar € 50.000, of € 100.000 met d...

Verder lezen

22 september 2020

Corona-ontslag manager restaurantketen

Op 14 maart 2020 zijn de managers van een keten van hamburgerrestaurants gewaarschuwd om de interne berichtgeving over komende maatregelen zorgvuldig ...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact