Idealistische thuiszorgorganisatie Joost Zorgt failliet

Gepubliceerd op:

6 februari 2019


Deel dit bericht:

Thuiszorgorganisatie Joost Zorgt is failliet. De organisatie die persoonlijke verzorging en verpleging biedt, is gestruikeld over het idealisme van oprichter Joost Nauta.

Joost Zorgt werkt in de regio's rond de vier grote steden, Flevoland en West-Brabant, en telt 800 klanten en 300 medewerkers.

Een van de oorzaken van het faillissement is dat ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis (140 klanten) nog een bedrag "met aardig wat nullen" van de thuiszorgclub tegoed heeft.

Die organisatie kan die som niet betalen, omdat Joost Zorgt naar eigen zeggen nog rond de 2 miljoen euro tegoed heeft van een ingehuurd zorgbedrijf.

Spierziekte

Het bedrijf is in 2006 opgericht door de lichamelijk gehandicapte Joost Nauta, die een spierziekte heeft. Hij was ontevreden over de thuiszorg die hem werd geboden: zo wilde hij graag zelf bepalen wanneer hij douchte en vond hij het onplezierig om met een groot aantal verschillende verzorgers te maken te krijgen.

Nauta besloot zelf een organisatie op te zetten die meer persoonlijke thuiszorg verleent.

In 2015 werden de gemeenten verantwoordelijk voor de thuiszorg. Dat leidde tot bezuinigingen op thuishulpen en thuiszorg. Maar de organisatie van Nauta bleef op het oude - dus duurdere - niveau zorg leveren. Joost Zorgt werd in de ogen van de gemeenten en de zorgverzekeraars te duur.

De gemeenten vergoedde de zorg niet meer volledig, zorgverzekeraar Zilveren Kruis eiste een deel van de gedeclareerde kosten terug.

Nauta erkende later, dat hij zich heeft verkeken op de veranderingen in de zorg. Joost Zorgt sloot 2017 af met bijna 1 miljoen tekort. De oprichter is met verzekeraars en gemeenten in overleg over een doorstart in afgeslankte vorm en voortzetting van de hulp.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact