‘Hack Marriott gepleegd door China, onderdeel van spionage-actie’

Gepubliceerd op:

12 december 2018


Deel dit bericht:

De aanval op hotelketen Marriott, waarbij de gegevens van zo'n 500 miljoen gasten zijn gestolen, is uitgevoerd door hackers van de Chinese geheime dienst. Dat zeggen twee anonieme bronnen tegen The New York Times. De hack zou onderdeel zijn van een grotere campagne.

Bij de aanval werden onder meer creditcardgegevens en huisadressen buitgemaakt. Ook werden de paspoortnummers van 327 miljoen gasten gestolen. Het is een van de grootste hacks uit de geschiedenis.

De bronnen brengen de aanval in verband met een hack uit 2014, gericht op de Office of Personnel Management. Dit kantoor geeft veiligheidsmachtigingen af aan Amerikanen en verzamelt daarvoor veel waardevolle informatie. Daarnaast is ook zorgverzekeraar Anthem doelwit geweest. Dit alles samen zegt iets over het reisgedrag van mensen, schrijft de krant, en dat is waardevolle informatie.

Grote spionage-actie

Het is de tweede keer in een week tijd dat bronnen naar China wijzen als dader van de Marriott-hack. Eerder meldde persbureau Reuters hetzelfde.

Volgens de Times heerst er sinds de bekendmaking van de hack in Washington en bij beveiligingsbedrijven het vermoeden dat de zaak onderdeel is van een grote spionage-actie. Die zou gericht zijn op het stelen van gegevens van Amerikaanse burgers.

De krant benadrukt dat inlichtingendiensten nog geen definitieve conclusies hebben getrokken. Bedrijven die de hack onderzoeken, hebben computercode en patronen gevonden die in verband worden gebracht met Chinese hackers.

Zack Whittaker, een journalist bij TechCrunch die zich bezighoudt met onder meer hack-verhalen, merkt op dat het heel lastig is om dit soort hacks aan een partij toe te schrijven en dat er mogelijk andere belangen spelen.

De VS en China zijn verwikkeld in een strijd over handel en technologie. Zo arresteerde Canada op aanwijzingen van de VS vorige week de financieel topvrouw van elektronicafabrikant Huawei. Ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, de borgsom was 10 miljoen Canadese dollar.

Nieuwe maatregelen

Volgens de Times gaat de regering-Trump daarnaast binnenkort nieuwe maatregelen aankondigen die zijn gericht op "handel, cyber en economisch beleid". Zo zou de VS aanklachten gaan indienen tegen Chinese hackers, maar de hack bij Marriott zou daar dan weer geen onderdeel van uitmaken.

Een andere optie is om het voor Chinese bedrijven moeilijker te maken om essentiële onderdelen voor communicatie-apparatuur aan te schaffen.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact