Grootste stijging cao-lonen sinds 2009

Gepubliceerd op:

3 januari 2019


Deel dit bericht:

De economie draait al een tijdje goed, en dat heeft zich afgelopen jaar eindelijk ook vertaald in hogere lonen. Werknemers die onder een cao vallen kregen er gemiddeld 2,1 procent bij, meldt het CBS.

Dat is de grootste stijging sinds 2009, het eerste volle jaar van de crisis. De economische malaise was dat jaar nog niet volledig in de cao's doorgedrongen, en dus konden de lonen toen naar verhouding nog flink stijgen met 2,8 procent.

Sindsdien viel de groei flink terug, en kregen werknemers er telkens maar een klein beetje bij. Sterker nog, de prijzen voor diensten en goederen stegen lang harder dan de cao-lonen.

Vakbonden en zelfs premier Rutte roepen al langer dat de lonen omhoog moeten, nu het weer beter gaat met de economie. Die gewenste stijging lijkt afgelopen jaar dus ingezet.

Komend jaar

Voor dit jaar ligt er eveneens een loonstijging in het verschiet, voorspelt HR-bedrijf Raet. Wie onder een cao in de metaalsector valt kan rekenen op een plus van meer dan 2,5 procent, omgerekend gemiddeld meer dan 50 euro per maand.

Werkenden met een modaal inkomen die niet onder een cao vallen gaan er het meest op vooruit, volgens het bedrijf: zij krijgen er maandelijks netto 59 euro bij.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact