Google krijgt adviesraad voor ethische dilemma’s kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd op:

27 maart 2019


Deel dit bericht:

Acht experts met uiteenlopende achtergronden gaan Google adviseren bij ethische dilemma's omtrent kunstmatige intelligentie (AI). Een grote klus, want 'AI' stroomt als bloed door de aderen van Google en wordt er alsmaar belangrijker.

In een blogpost schrijft Googles hoofd juridische zaken, Kent Walker, dat de groep mee gaat denken over wat hij de "meest complexe uitdagingen" noemt. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning.

Zelfrijdende auto's

Kunstmatige intelligentie is een onderwerp dat bij Google op heel veel vlakken terugkomt. Walker noemt zelf al gezichtsherkenning, maar het geldt ook voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's en Googles slimme assistent.

De internetgigant lag daarnaast vorig jaar onder vuur vanwege samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie aan 'Project Maven'. Google maakt het mogelijk om dronebeelden te analyseren. De vrees was dat de analyse vervolgens zou worden gebruikt om te bepalen wie er moet worden gedood. Het bedrijf besloot vervolgens om het contract niet te verlengen.

Principes

Na de onrust stelde Google een reeks principes op die de basis moet vormen voor hoe het bedrijf omgaat met kunstmatige intelligentie. Die zullen ook als uitgangspunt gelden voor de expertgroep.

Google wordt gezien als een van de belangrijkste spelers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tegelijkertijd worstelt het bedrijf er ook mee. In 2015, bij de introductie van Google Foto's, bleek het systeem niet in staat een gorilla van een zwarte man te onderscheiden.

Een probleem dat nog altijd niet is opgelost, schreef Wired vorig jaar. Het tijdschrift nam toen de proef op de som en kwam erachter dat foto's met gorilla's niet vindbaar zijn; het Google Foto's negeert ze in feite.

Overige nieuwsberichten

17 januari 2020

Correctie inkomen DGA

Een dame start als directeur van een nieuwe BV. Om de BV op weg te helpen, gaat ze aan de slag op basis van een kostenvergoeding. Bij goed beleid krij...

Verder lezen

14 januari 2020

Alimentatie of loon van BV ex-echtgenoot

Een echtgenote is in loondienst bij enkele BV’s van haar man. Ze gaan scheiden. De vrouw draagt haar taken over, neemt afscheid van de medewerke...

Verder lezen

9 januari 2020

Schenking door huwelijkse voorwaarden?

Een man met een vermogen van ongeveer 150 miljoen en een vrouw, die circa een miljoen bezit, gaan trouwen. Maar eerst stellen ze huwelijkse voorwaarde...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact