Google krijgt adviesraad voor ethische dilemma’s kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd op:

27 maart 2019

Bron: https://nos.nl/l/2277823


Deel dit bericht:

Acht experts met uiteenlopende achtergronden gaan Google adviseren bij ethische dilemma's omtrent kunstmatige intelligentie (AI). Een grote klus, want 'AI' stroomt als bloed door de aderen van Google en wordt er alsmaar belangrijker.

In een blogpost schrijft Googles hoofd juridische zaken, Kent Walker, dat de groep mee gaat denken over wat hij de "meest complexe uitdagingen" noemt. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning.

Zelfrijdende auto's

Kunstmatige intelligentie is een onderwerp dat bij Google op heel veel vlakken terugkomt. Walker noemt zelf al gezichtsherkenning, maar het geldt ook voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's en Googles slimme assistent.

De internetgigant lag daarnaast vorig jaar onder vuur vanwege samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie aan 'Project Maven'. Google maakt het mogelijk om dronebeelden te analyseren. De vrees was dat de analyse vervolgens zou worden gebruikt om te bepalen wie er moet worden gedood. Het bedrijf besloot vervolgens om het contract niet te verlengen.

Principes

Na de onrust stelde Google een reeks principes op die de basis moet vormen voor hoe het bedrijf omgaat met kunstmatige intelligentie. Die zullen ook als uitgangspunt gelden voor de expertgroep.

Google wordt gezien als een van de belangrijkste spelers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tegelijkertijd worstelt het bedrijf er ook mee. In 2015, bij de introductie van Google Foto's, bleek het systeem niet in staat een gorilla van een zwarte man te onderscheiden.

Een probleem dat nog altijd niet is opgelost, schreef Wired vorig jaar. Het tijdschrift nam toen de proef op de som en kwam erachter dat foto's met gorilla's niet vindbaar zijn; het Google Foto's negeert ze in feite.

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact