Gemeentelijke lasten omhoog door hogere afvalstoffenbelasting

Gepubliceerd op:

10 januari 2019


Deel dit bericht:

Huishoudens gaan dit jaar gemiddeld een stuk meer betalen aan gemeentelijke belastingen. Dat hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen berekend.

Huiseigenaren zijn in totaal gemiddeld 702 euro kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing; een stijging van 4,3 procent ten opzichte van 2018. Bij huurders, die geen ozb betalen, gaat het gemiddeld om 347 euro; een stijging van 5,4 procent.

Afvalstoffenbelasting fors hoger

Die stijging komt vooral doordat de Rijksoverheid de afvalstoffenbelasting voor gemeenten ruim heeft verdubbeld. Gemeenten berekenen die extra kostenpost weer deels door aan bewoners.

De afvalstoffenbelasting geldt voor al het vuilnis dat wordt verbrand of gestort. Met de belastingverhoging wil de overheid stimuleren dat gemeenten meer gaan recyclen. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen kost het tijd om maatregelen te nemen om meer te hergebruiken. En tot die tijd moeten gemeenten de hogere kosten dekken met een hogere afvalstoffenheffing.

Nijmegen de goedkoopste, Enschede de duurste

Gemeentelijke belastingen kunnen erg verschillen per gemeente. Zo is een huurder in de goedkoopste gemeente, Nijmegen, slechts 40 euro kwijt en in de duurste, Zaanstad, 571 euro. Voor woningeigenaren variëren de gemeentelijke woonlasten tussen de 563 euro (Den Haag) en 856 euro (Enschede).

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact