Geen plek voor nieuwe zonneparken op stroomnetwerk

Gepubliceerd op:

11 januari 2019


Deel dit bericht:

Er is in Groningen, Drenthe en delen van Overijssel te weinig plek op het stroomnetwerk om nieuwe zonneparken aan te sluiten. Verschillende plannen kunnen daardoor voorlopig niet doorgaan.

Voetbalvereniging Nieuw Buinen in Drenthe wil bijvoorbeeld het dak bedekken met honderden zonnepanelen, maar kreeg te horen van Enexis dat dat niet gaat. Er is te weinig capaciteit voor grootverbruikers. "Het is een teleurstelling", zegt oud-voorzitter Siert van der Laan. "We zijn een heel traject opgestart, iedereen was enthousiast."

Volgens de landelijke netbeheerder Tennet zijn er te veel ondernemers die in het noorden van het land zonnepanelen willen neerleggen. "Ondernemers gaan naar plekken waar de kosten laag zijn, waardoor het rendement hoger is. Er zijn veel plannen voor gebieden waar de grondprijs lager is."

Zonnepanelen die door huishoudens worden geplaatst, kunnen wel op het net worden aangesloten.

Plannen

Er zijn momenteel plannen in heel Nederland voor 3,7 gigawatt aan groene stroom, zegt Tennet. Dat is de capaciteit van zo'n zeven kerncentrales. De netbeheerder waarschuwde vorig april al voor de capaciteitsproblemen.

"Ontzettend teleurstellend, maar de netten kunnen al die aanvragen niet aan", zegt Jeroen Brouwers van Tennet. Volgens de netbeheerder kunnen op sommige plekken de problemen dit jaar worden opgelost, op andere plekken duurt het langer. "We leggen al meer kabels aan, maar dat kan niet allemaal tegelijk. De problemen oplossen duurt jaren."

Al die plannen worden nu nog niet met elkaar afgestemd. In het klimaatakkoord staan afspraken om dat voortaan wel te doen.

Overige nieuwsberichten

26 maart 2019

'Apeldoorn aan Zee' is al realiteit; steeds meer strandpaviljoens in binnenland

Een strandpaviljoen in Apeldoorn, of in Vught, Amersfoort of Lopikerkapel: sommigen kijken er misschien raar van op, en toch zijn ze er. Het aantal st...

Verder lezen

26 maart 2019

Apple komt met videodienst vol sterren, maar lijkt geen gevaar voor Netflix

Apple liet vandaag een andere kant van zichzelf zien. Op een podium, dat op een gegeven moment was overgenomen door grote namen uit Hollywood, present...

Verder lezen

25 maart 2019

Op=op Voordeelshop vraagt faillissement aan, bijna 1200 banen in gevaar

Op=op Voordeelshop heeft faillissement aangevraagd. De budgetdrogisterijketen met rond de 150 winkels zit in financieel zwaar weer, zou zijn verteld a...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact