Geen plek voor nieuwe zonneparken op stroomnetwerk

Gepubliceerd op:

11 januari 2019


Deel dit bericht:

Er is in Groningen, Drenthe en delen van Overijssel te weinig plek op het stroomnetwerk om nieuwe zonneparken aan te sluiten. Verschillende plannen kunnen daardoor voorlopig niet doorgaan.

Voetbalvereniging Nieuw Buinen in Drenthe wil bijvoorbeeld het dak bedekken met honderden zonnepanelen, maar kreeg te horen van Enexis dat dat niet gaat. Er is te weinig capaciteit voor grootverbruikers. "Het is een teleurstelling", zegt oud-voorzitter Siert van der Laan. "We zijn een heel traject opgestart, iedereen was enthousiast."

Volgens de landelijke netbeheerder Tennet zijn er te veel ondernemers die in het noorden van het land zonnepanelen willen neerleggen. "Ondernemers gaan naar plekken waar de kosten laag zijn, waardoor het rendement hoger is. Er zijn veel plannen voor gebieden waar de grondprijs lager is."

Zonnepanelen die door huishoudens worden geplaatst, kunnen wel op het net worden aangesloten.

Plannen

Er zijn momenteel plannen in heel Nederland voor 3,7 gigawatt aan groene stroom, zegt Tennet. Dat is de capaciteit van zo'n zeven kerncentrales. De netbeheerder waarschuwde vorig april al voor de capaciteitsproblemen.

"Ontzettend teleurstellend, maar de netten kunnen al die aanvragen niet aan", zegt Jeroen Brouwers van Tennet. Volgens de netbeheerder kunnen op sommige plekken de problemen dit jaar worden opgelost, op andere plekken duurt het langer. "We leggen al meer kabels aan, maar dat kan niet allemaal tegelijk. De problemen oplossen duurt jaren."

Al die plannen worden nu nog niet met elkaar afgestemd. In het klimaatakkoord staan afspraken om dat voortaan wel te doen.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact