‘Gebruikers Instagram, WhatsApp en Facebook kunnen straks onderling chatten’

Gepubliceerd op:

25 januari 2019


Deel dit bericht:

Facebook-topman Mark Zuckerberg wil het mogelijk maken dat gebruikers van Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp straks onderling met elkaar kunnen communiceren. Dat meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen. Alle drie die diensten zijn eigendom van Facebook.

Een gebruiker met alleen een account bij bijvoorbeeld Facebook Messenger kan dan berichten uitwisselen met iemand die alleen WhatsApp heeft, schrijft de krant.

Ook is het de bedoeling dat alle drie de apps end-to-end-encryptie krijgen. Dat betekent dat de gesprekken van gebruikers niet voor het bedrijf of bijvoorbeeld de overheid te bekijken zijn. Alleen de zender en ontvanger kunnen de berichten lezen.

Een docent cryptografie aan de Johns Hopkins Universiteit vraagt zich af wat dit betekent voor de sterkte van de versleuteling:

In een verklaring tegenover de krant zegt Facebook dat het eraan werkt "om meer van onze berichtendiensten end-to-end-encryptie te geven en we overwegen om het voor mensen makkelijker te maken om vrienden en familie te benaderen via onze netwerken."

Volgens de krant wil Zuckerberg de verandering dit jaar doorvoeren en moet de operatie begin 2020 zijn afgerond. De topman zou deze stap willen zetten in de hoop dat hij gebruikers in Facebooks 'ecosysteem' kan houden. Medewerkers van Instagram en WhatsApp zijn volgens The New York Times niet blij met de stap, sommigen zouden zelfs ontslag hebben genomen.

De drie apps hebben allemaal meer dan een miljard gebruikers.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact