Franse miljardenboete voor Zwitserse bank met zwartspaarders

Gepubliceerd op:

20 februari 2019

Bron: https://nos.nl/l/2272770


Deel dit bericht:

De Zwitserse grootbank UBS heeft van de Franse rechter een boete van 3,7 miljard euro opgelegd gekregen voor belastingontduiking en witwassen van klanten. Het concern, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, heeft volgens de rechter rijke Fransen en sporters geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten. Het gaat om ,,criminele daden van uitzonderlijk ernstige aard'', zegt de rechter.

UBS gaat tegen de uitspraak in beroep. De bank is het er totaal niet mee eens. De veroordeling zou niet met feiten onderbouwd zijn en enkel gebaseerd op aantijgingen en verklaringen van voormalige medewerkers.

"Er is geen enkel bewijs dat een Franse klant op Franse bodem door de bank is benaderd om een rekening in Zwitserland te openen", stelt de bank in een verklaring. "De Franse wet ondermijnt de Zwitserse soevereiniteit."

Borgsom

De bank wordt sinds 2014 in Frankrijk en België verdacht van het faciliteren van zwart geld sparen en moest al een borgsom van 1,1 miljard euro betalen aan de Franse rechtbank.

De Zwitserse bank heeft inmiddels een hele geschiedenis van boetes en schikkingen opgebouwd, onder meer voor belastingontduiking door Amerikaanse klanten, manipulatie van wisselkoersen en geknoei met de zogenoemde libor-rente. Met deze nieuwe Franse boete erbij heeft dat de bank al 6,5 miljard euro gekost.

Overige nieuwsberichten

23 mei 2019

Luchtvaartautoriteit VS: onduidelijk wanneer Boeing 737 MAX weer vliegt

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) weet nog niet wanneer de Boeing 737 Max-vliegtuigen weer mogen opstijgen. Wereldwijd staan vrijwel alle toes...

Verder lezen

23 mei 2019

Veel minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de St...

Verder lezen

22 mei 2019

'Witwasmachine' voor virtuele munten uit de lucht gehaald

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben een witwasmethode voor criminelen onbruikbaar gemaakt. De rechercheurs hebben een zogeheten cryptocurrency m...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact