Flevoland floreert door economische groei, Groningen levert in

Gepubliceerd op:

20 december 2018


Deel dit bericht:

Het gaat goed met de economie in Flevoland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De provincie zag in 2017 een economische groei van 4,2 procent. Daarmee werd de economie van buurprovincie Noord-Holland van de eerste plek als snelste groeier gestoten, hoewel de groei in die provincie nog wel bovengemiddeld was.

Ook in Noord-Brabant en Utrecht groeide de economie meer dan het gemiddelde. Groningen was de enige provincie waar sprake was van economische krimp. Dat komt volgens het onderzoeksbureau doordat er in Groningen minder gas werd gewonnen.

Vooral Almere doet het goed, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "De groei daar komt doordat het aantal inwoners toeneemt. Ook zijn bepaalde sectoren waar het goed mee gaat, zoals leasemaatschappijen en groothandels, in de stad gevestigd."

"Noord-Holland doet het ook nog steeds goed", zegt hij. "Vorig jaar was de Zaanstreek de grootste groeier en nu Flevoland. Nu Amsterdam vol begint te lopen, verhuizen mensen naar Almere. Dat betekent een enorme groei van de economie."

Ook de Almeerse ondernemers Boye en Noëlle Dorenbos merken dat het goed gaat met de lokale economie. De broer en zus maken parfums van gerecycled afval. "We komen sowieso zelf uit Almere. Daarnaast is er nu het 'upcycle-centrum'. Daar kun je echt afval gebruiken om iets nieuws te maken. Er moet een plek voor zijn, en die was er in Almere."

De parfummakers hebben geen plannen om de grootste stad van Flevoland te verlaten. "In Almere zeggen mensen graag dat alles kan. En dat is ook zo. Er zijn hier vrij veel nieuwigheden. Dat is wel echt Almeers."

Centrale ligging

D66-wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen herkent dat beeld. "Deze economische groei is een heel mooie ontwikkeling. Je ziet dat Almere een aantal jaar wat is achtergebleven. Wat je nu ziet, is dat er veel groei is, qua woningen en inwoners. En dat brengt ook economische groei met zich mee."

Veeningen verklaart de groei in haar stad ook uit de centrale ligging. "We hebben een aantal grote bedrijfstakken, waaronder logistiek en handel. We kunnen veel logistieke bedrijven vestigen. Goede bereikbaarheid is voor handel natuurlijk essentieel."

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact