Ex-topman Nissan niet vrij, ook niet met enkelband

Gepubliceerd op:

22 januari 2019


Deel dit bericht:

Carlos Ghosn, de voormalige topman van Nissan blijft in de gevangenis. Een rechtbank in Japan heeft een verzoek om het proces in vrijheid af te wachten afgewezen. De verwachting is dat zijn advocaten de beslissing zullen aanvechten.

Ghosn had aangeboden om een elektronische enkelband te dragen, zijn paspoort in te leveren en zelf te betalen voor de begeleiding door beveiligers. Het overtuigde de rechtbank niet.

De rechters wezen vorige week ook al een verzoek om vrijlating af. Toen vroeg hij toestemming om naar Frankrijk te gaan. Hij bood aan voor de zittingsdagen naar Tokio te reizen. Het vermoeden is dat het verzoek toen werd afgewezen, omdat de rechtbank wilde voorkomen dat er bewijs zou worden vernietigd.

Ghosn was voorzitter van de raad van bestuur van Nissan en Mitsubishi Motors, maar werd ontslagen na zijn aanhouding. Hij zit al meer dan twee maanden vast.

Onverwarmde cel

Hij wordt ervan verdacht dat hij een groot deel van zijn salaris heeft verzwegen voor de Japanse beursautoriteiten. Verder zou hij Nissan-fondsen hebben gebruikt om persoonlijke verliezen te dekken die hij in 2008 had opgelopen met een een financiële transactie, een zogeheten 'valutaswap'. Ghosn zegt dat hij onschuldig is.

De familie van Ghosn zegt dat hij onder slechte omstandigheden wordt vastgehouden in Japan. De oud-topman verblijft in een onverwarmde isoleercel van vijf vierkante meter, heeft alleen een toilet, wasbak en tafel en geen tv.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact