Europese boete van ruim half miljard euro voor Mastercard

Gepubliceerd op:

22 januari 2019


Deel dit bericht:

De Europese Commissie heeft Mastercard een boete opgelegd van 570 miljoen euro wegens het schenden van de mededingingsregels.

Volgens de Europese Commissie heeft Mastercard winkeliers gedwongen om bankkosten af te dragen volgens de regels van het land waar de winkel gevestigd was. Daardoor konden ze niet uitwijken naar goedkopere opties in een ander land.

"Door te verhinderen dat verkopers bij banken in andere landen met mogelijk betere voorwaarden terechtkunnen, heeft Mastercard kunstmatig de kosten van betalingen met de pas verhoogd en daarmee consumenten en winkeliers in de EU benadeeld", zegt Eurocommissaris Vestager van Mededinging.

Meegewerkt

Ook heeft het bedrijf misbruik gemaakt van de marktpositie. Mastercard is in Europa de op een na meest gebruikte betaalkaart.

De Europese Commissie begon in 2013 met een onderzoek naar Mastercard. De boete is uiteindelijk 10 procent lager uitgevallen omdat het bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek en heeft toegegeven dat het fout zat. Het bedrijf paste de regels in 2015 aan.

In 2007 tikte de commissie Mastercard al eens op de vingers voor bepaalde tarieven bij betalingen van kaarthouders in onder meer de Europese Unie. Toen werd geen boete opgelegd.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact