'Economie draait uitbundig, maar dat gaat veranderen'

Gepubliceerd op:

17 december 2018


Deel dit bericht:

De economie draait op volle kracht en dat gaat ook daarna nog door, alleen wat minder uitbundig. De groei van 3 procent in 2017 en de 2,5 procent dit jaar zakt terug in 2019 en 2020 naar 1,7 procent. "De economie gaat van jetje maar gaat wel terug naar normaal", stelt Job Swank, de hoofdeconoom van De Nederlandsche Bank (DNB) bij de nieuwste ramingen voor de economie.

De werkgelegenheid groeit nu nog sterk waardoor de werkloosheid flink is afgenomen. Volgend jaar zal de werkloosheid afvlakken naar 3,6 procent en niet verder dalen. Het aantal vaste banen groeit bovendien harder dan de flexbanen.

De arbeidsmarkt is krap met veel vacatures maar te weinig en niet voldoende geschikte kandidaten. Bedrijven en overheid hebben in diverse sectoren moeite om personeel te vinden. De productie van een kwart van de bedrijven wordt belemmerd door een tekort aan personeel.

Lonen

De lonen zijn wel gestegen, naar stijgen minder dan gedacht, ondanks de economische groei en de schreeuw naar mensen. Swank heeft er eigenlijk geen verklaring voor. Meer vaste banen wijst op de bereidheid van werkgevers om mensen te binden, maar het vertaalt zich nog niet echt in meer loon. "Hogere lonen trekken nu veeleer ook werknemers elders weg en zorgen niet voor meer mensen."

Meer banen en meer en hoger inkomen geven een impuls aan de bestedingen van huishoudens. De groei van de economie komt daarom de komende jaren vooral uit de toenemende consumptie. Ook de overheid investeert meer. De export zal iets teruglopen en meer in de pas lopen met de wereldhandel.

De handelsspanningen en de dreigende brexit vormen risico's voor de groei. DNB gaat in de scenario's uit van een zachte brexit, maar waagt zich niet aan ramingen van de schade en de impact mocht er een harde brexit komen.

Huis

De huizenmarkt blijft overspannen. Door de teruglopende bouwproductie, deels door het gebrek aan bouwvakkers, blijft de vraag naar huizen wel groot, maar zullen de huizenprijzen minder hard stijgen.

Dit jaar stegen de prijzen met gemiddeld 9 procent, volgend jaar zal dat naar verwachting teruglopen naar 5 procent en in 2020 naar 3 procent. "Een conservatieve schatting, moet ik erbij zeggen, maar het houdt een keer op wat mensen bereid zijn te betalen."

Overige nieuwsberichten

29 september 2020

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijd...

Verder lezen

25 september 2020

Belasting sparen en beleggen in 2021

Bijna 1 miljoen mensen betalen in 2021 geen belasting meer in box 3. Het heffingsvrij vermogen gaat omhoog naar € 50.000, of € 100.000 met d...

Verder lezen

22 september 2020

Corona-ontslag manager restaurantketen

Op 14 maart 2020 zijn de managers van een keten van hamburgerrestaurants gewaarschuwd om de interne berichtgeving over komende maatregelen zorgvuldig ...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact