Digitaks door Franse senaat, VS dreigt met tegenmaatregelen

Gepubliceerd op:

11 juli 2019

Bron: https://nos.nl/l/2293023


Deel dit bericht:

Een week na het Franse lagerhuis heeft ook de Franse senaat ingestemd met een taks voor Amerikaanse technologiereuzen zoals Google en Facebook. Het gaat om een belasting van 3 procent over digitale producten die in Frankrijk worden verkocht. De VS heeft al gedreigd met tegenmaatregelen, mogelijk in de vorm van importtarieven.

De Franse regering vindt het onrechtvaardig dat techreuzen die hun hoofdkwartier buiten Frankrijk hebben, in Frankrijk weinig of geen belasting betalen.

Enkele tientallen bedrijven krijgen met de taks te maken. Ze komen vooral uit de VS, maar er zijn ook ondernemingen bij uit China, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Bedrijven die wereldwijd meer dan 750 miljoen euro verdienen (waarvan ten minste 25 miljoen in Frankrijk) worden aangeslagen.

Onredelijk of discriminerend

Gisteren kwam Washington al met een waarschuwing. Handelsvertegenwoordiger Lighthizer kondigde een onderzoek aan. Dat moet uitwijzen of de maatregel onredelijk of discriminerend is en belastend voor Amerikaanse bedrijven.

Frankrijk vindt dat het in zijn recht staat. "Laten we vaart zetten achter de gesprekken en een akkoord sluiten over het belasten van digitale diensten."

Naast Frankrijk gaat ook Groot-Brittannië een digitaks invoeren. Gesprekken over een dergelijke belasting op Europees niveau zijn stukgelopen, onder meer door verzet van Ierland, waar veel techreuzen zijn gevestigd. Verder kijkt ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) naar dit belastingvraagstuk.

Overige nieuwsberichten

18 juli 2019

Rabobank wil energiebedrijf Eneco kopen

De Rabobank is een van de vier partijen die energiebedrijf Eneco willen kopen. De bank trekt samen op met de Amerikaanse investeerder KKR. "De Raboban...

Verder lezen

18 juli 2019

Pensioenfondsen koersen hard aan op korten

De pensioenen van 8 miljoen mensen dreigen volgend jaar gekort te worden. De dekkingsgraad van de vier grootste pensioenfondsen ABP, Zorg & Welzij...

Verder lezen

17 juli 2019

Stikstof nekt bouwprojecten: 'Verkleinen veestapel zet echt zoden aan de dijk'

Stikstof is drie grote infrastructurele projecten fataal geworden: de verbreding van de A12 en A27 bij Utrecht, de herinrichting van vliegbasis Twenth...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact