Consortium wil particuliere beleggers betrekken bij windmolenparken op zee

Gepubliceerd op:

17 maart 2019

Bron: https://nos.nl/l/2276396


Deel dit bericht:

Voor het eerst kunnen particuliere beleggers zich inschrijven voor twee enorme windmolenparken in het Nederlandse deel van de Noordzee. Een consortium van bedrijven dat de opdracht wil binnenhalen, wil 10 procent van het geld via particulieren aantrekken als het consortium de opdracht krijgt. Tot nu toe gaan zulke grote projecten altijd volledig naar grote binnen- of buitenlandse energiebedrijven.

Het idee van burgerparticipatie bij windparken op zee is niet nieuw. Nederlandse beleggers kunnen bijvoorbeeld al investeren in windmolens in het Belgische deel van de Noordzee. De bijzonderheid zit hem vooral in de gedachte achter het laten meedoen van burgers, denkt een van de partijen, duurzaam beleggingsfonds Meewind.

"De energietransitie moet door iedereen worden betaald, door burgers en bedrijven. Het is dan ook vanzelfsprekend dat die burger mag delen in opbrengsten van investeringen in duurzame energie", zegt Willem Smelik van Meewind.

Windparken op zee zijn een belangrijk onderdeel van de doelstelling om over vier jaar 16 procent van alle energie uit duurzame bronnen te halen.

Naast Meewind dingen nog drie partijen mee naar de grote opdracht. De overheid wijst naar verwachting in juni de winnaar aan.

Overige nieuwsberichten

29 september 2020

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijd...

Verder lezen

25 september 2020

Belasting sparen en beleggen in 2021

Bijna 1 miljoen mensen betalen in 2021 geen belasting meer in box 3. Het heffingsvrij vermogen gaat omhoog naar € 50.000, of € 100.000 met d...

Verder lezen

22 september 2020

Corona-ontslag manager restaurantketen

Op 14 maart 2020 zijn de managers van een keten van hamburgerrestaurants gewaarschuwd om de interne berichtgeving over komende maatregelen zorgvuldig ...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact