China waarschuwt Canada na arrestatie Huawei-topvrouw

Gepubliceerd op:

9 december 2018


Deel dit bericht:

China eist dat Canada Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vrijlaat. De leidinggevende van het elektronicabedrijf werd een week geleden op verzoek van de VS opgepakt en wacht op uitlevering in Vancouver.

De Canadese ambassadeur in China is op het matje geroepen. Hij kreeg te verstaan dat China de arrestatie "onredelijk, gewetenloos en laag" vindt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor "zware gevolgen" als Canada niet meewerkt, zonder dat verder toe te lichten.

Tussenstop

Meng werd vorige week zaterdag opgepakt tijdens een tussenstop op een reis van Mexico naar Hongkong. De VS beschuldigt haar ervan het handelsembargo tegen Iran te hebben geschonden: Huawei zou een dochteronderneming hebben ingezet voor handel met het land.

Dit weekend zit Meng nog in de gevangenis. Morgen kijkt de Canadese rechter of ze op borgtocht vrij kan worden gelaten. In de VS kan ze 30 jaar cel krijgen als ze schuldig wordt bevonden.

De arrestatie komt op een precair moment in de Amerikaans-Chinese betrekkingen: op de dag dat Meng werd aangehouden, hadden president Trump en president Xi juist toenadering gezocht in de onderlinge handelsoorlog.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact