Chemie- en farmaconcern Bayer op de schop, 12.000 banen weg

Gepubliceerd op:

29 november 2018


Deel dit bericht:

Het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer gaat op de schop. Daarbij verdwijnen de komende jaren 12.000 banen, zo'n tien procent van het totaal bij Bayer. Het merendeel van de banen sneuvelt in Duitsland en bij de divisie gewasbescherming. De divisie diergeneeskunde wordt verkocht. Ook wordt gekeken naar het afstoten van Dr.Scholl (voetverzorging) en Coppertone (zonnebrandproducten).

De reden voor de ingrijpende herstructurering zijn kosten. Begin dit jaar nam Bayer het Amerikaanse Monsanto voor 59 miljard euro over. De fusie en de aangekondigde reorganisatie moeten samen over vier jaar een structurele besparing opleveren van 2,6 miljard euro.

Claims en vonnissen

In andere delen van het bedrijf gaat Bayer juist meer investeren, tot eind 2022 voor 35 miljard euro, vooral in onderzoek en ontwikkeling. Bayer wil zich naar eigen zeggen zo goed mogelijk voor de toekomst klaarstomen als life sciences bedrijf.

Door de overname van Monsanto is het bedrijf de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden ter wereld, maar heeft met het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto wel een hele reeks claims en vonnissen aan zijn broek hangen. Door alle ophef rond Roundup is het aandeel Bayer meer dan een derde van zijn koers verloren. Mede daardoor is de reorganisatie nodig.

Bij Bayer werken wereldwijd 118.000 mensen. Niet duidelijk is of de reorganisatie ook Nederland zal raken. Bayer heeft een viertal vestigingen, in Maastricht, Enkhuizen, Wageningen en Amsterdam.

Overige nieuwsberichten

14 december 2018

Jouw 'gratis' retourzending is niet zo gratis als je misschien denkt

Black Friday en Sinterklaas zijn net geweest en Kerst komt er nog aan. Dat betekent topdrukte in pakjesland: bestellen, passen, inpakken en vooral ook...

Verder lezen

14 december 2018

'Afhankelijk zijn van het inkomen van mijn man is voor mij geen optie'

"Een kind krijgen is voor mij geen reden om te stoppen met werken", zegt de zwangere Hilde Roodvoets. Het is voor haar financieel gezien voordelig om ...

Verder lezen

14 december 2018

Kabinet gaat nu ook uit van minder economische groei

Minister Hoekstra erkent dat de economische groei volgend jaar waarschijnlijk lager uitpakt dan het kabinet op Prinsjesdag voorspelde. "We gingen uit ...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact