CBS: zzp’er loopt grootste risico onder armoedegrens te belanden

Gepubliceerd op:

5 maart 2019

Bron: https://nos.nl/l/2274556


Deel dit bericht:

Steeds meer zzp'ers lopen het risico onder de armoedegrens te belanden, terwijl het aantal werkenden dat onder de grens terechtkomt de afgelopen jaren juist is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS loopt iemand het risico op armoede als hij of zij als alleenstaande netto minder verdient dan 1040 euro, of 1960 euro voor een stel met kinderen.

In 2013 waren er nog bijna 250.000 werkenden met zo'n laag inkomen. In vier jaar tijd liep dat terug tot 188.000. Vanaf 2013 liep ook het aandeel zzp'ers dat in armoede dreigt te vervallen terug, maar in 2017 groeide het juist weer. 2017 is het laatste jaar waar het CBS cijfers over heeft.

'Effect economische groei blijft uit'

Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is het opmerkelijk dat de inkomens van de steeds groter wordende groep zzp'ers achterblijven. "Het inkomen van zzp'ers is altijd een beetje grilliger dan dat van werknemers, omdat de hoeveelheid opdrachten fluctueert, maar meestal profiteren zelfstandigen juist iets meer van economische groei dan gewone werknemers. Dat effect lijkt nu uit te blijven."

Naast zzp'ers lopen ook werkenden met een niet-westerse achtergrond, lageropgeleiden en alleenstaanden meer risico onder de armoedegrens te belanden.

Overige nieuwsberichten

23 mei 2019

Luchtvaartautoriteit VS: onduidelijk wanneer Boeing 737 MAX weer vliegt

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) weet nog niet wanneer de Boeing 737 Max-vliegtuigen weer mogen opstijgen. Wereldwijd staan vrijwel alle toes...

Verder lezen

23 mei 2019

Veel minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de St...

Verder lezen

22 mei 2019

'Witwasmachine' voor virtuele munten uit de lucht gehaald

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben een witwasmethode voor criminelen onbruikbaar gemaakt. De rechercheurs hebben een zogeheten cryptocurrency m...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact