CBS: zzp’er loopt grootste risico onder armoedegrens te belanden

Gepubliceerd op:

5 maart 2019

Bron: https://nos.nl/l/2274556


Deel dit bericht:

Steeds meer zzp'ers lopen het risico onder de armoedegrens te belanden, terwijl het aantal werkenden dat onder de grens terechtkomt de afgelopen jaren juist is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS loopt iemand het risico op armoede als hij of zij als alleenstaande netto minder verdient dan 1040 euro, of 1960 euro voor een stel met kinderen.

In 2013 waren er nog bijna 250.000 werkenden met zo'n laag inkomen. In vier jaar tijd liep dat terug tot 188.000. Vanaf 2013 liep ook het aandeel zzp'ers dat in armoede dreigt te vervallen terug, maar in 2017 groeide het juist weer. 2017 is het laatste jaar waar het CBS cijfers over heeft.

'Effect economische groei blijft uit'

Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is het opmerkelijk dat de inkomens van de steeds groter wordende groep zzp'ers achterblijven. "Het inkomen van zzp'ers is altijd een beetje grilliger dan dat van werknemers, omdat de hoeveelheid opdrachten fluctueert, maar meestal profiteren zelfstandigen juist iets meer van economische groei dan gewone werknemers. Dat effect lijkt nu uit te blijven."

Naast zzp'ers lopen ook werkenden met een niet-westerse achtergrond, lageropgeleiden en alleenstaanden meer risico onder de armoedegrens te belanden.

Overige nieuwsberichten

26 juni 2019

Rekenkamer: subsidie elektrische auto's levert minder CO2-winst op

De subsidie voor elektrische auto's is een dure maatregel voor het terugdringen van CO2-uitstoot, vindt de Algemene Rekenkamer. Een ton vermeden CO2-u...

Verder lezen

26 juni 2019

OM legt beslag op 12 miljoen euro in witwaszaak

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een grote internationale witwaszaak voor zo'n 12 miljoen euro in beslag genomen. Het geld stond op bankre...

Verder lezen

26 juni 2019

Warm weer, tuinmeubelen en zwembaden zorgen voor vertraging bij PostNL

Mensen die deze week een pakketje verwachten van PostNL moeten mogelijk iets langer wachten dan normaal. Door het warme weer, het grote aantal bestell...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact