Buitenlandse bedrijven brengen 10.000 extra banen naar Nederland

Gepubliceerd op:

9 februari 2019


Deel dit bericht:

Afgelopen jaar hebben 372 buitenlandse bedrijven besloten naar Nederland te verhuizen. Samen waren zij goed voor een kleine 10.000 extra banen en 2,85 miljard euro aan investeringen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Wat betreft banen is dat een minder goede oogst dan in 2017. Toen leverden buitenlandse bedrijven ruim een kwart meer arbeidsplaatsen op dan in 2018.

"Het verschilt per bedrijf hoeveel banen ze meenemen", legt de woordvoerder van het NFIA uit. "Het ene jaar halen we veel arbeidsintensieve bedrijven binnen, en het andere jaar bedrijven die meer investeren. Zo was het investeringsbedrag in 2018 weer een stuk hoger dan in 2017."

Zware concurrentie

Een klein deel van de bedrijven kwam afgelopen jaar naar Nederland vanwege de brexit. Dat waren er 42, maar dat leverde wel 1923 banen op, bijna 20 procent van het totaal. Het gaat onder meer om het Europese geneesmiddelenagentschap EMA en het Japanse elektronicaconcern Panasonic. In 2017 waren het achttien bedrijven.

Eind 2018 staat de teller van de 'brexitbuit' op 60 bedrijven, 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen. De verwachting is dat dat verder oploopt. Zo hebben tv-zender Discovery en persbureau Bloomberg in 2019 aangegeven de stap naar Nederland te willen maken. De NFIA maakte vorige maand bekend met ruim 250 andere bedrijven contact te hebben die een verhuizing overwegen.

De kans dat die allemaal voor Nederland kiezen is klein. Er is zware concurrentie van landen als Duitsland, Frankrijk en Ierland.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact