'Bouwsector heeft steeds meer last van stijgende kosten'

Gepubliceerd op:

22 januari 2019


Deel dit bericht:

De bouwsector heeft steeds meer te lijden onder sterk stijgende kosten. Volgens ABN Amro moet de sector daardoor de komende jaren rekening houden met een kleinere groei.

De bouwbedrijven hebben vooral last van een groeiend personeelstekort, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag voor nieuwbouwwoningen. Ook moeten ze steeds vaker duurdere zzp'ers inhuren. Daarnaast spelen ook de stijgende kosten voor bouwmaterialen de sector parten.

Volgens de bank groeit de bouwsector door de oplopende kosten dit jaar met zo'n 4 procent. Voor volgend jaar is de verwachting dat de groei terugloopt tot 2,5 procent. Het afgelopen jaar zat de bouwsector met een groei van 7 procent na jaren van crisis juist enorm in de lift.

Duurdere projecten

ABN Amro verwacht dat door de kostenstijgingen vooral duurdere woningen worden bijgebouwd, omdat bedrijven daar meer marge op kunnen pakken. Daardoor worden volgens de bank niet de woningen gebouwd waar nu de meeste behoefte aan is, zoals kleinere appartementen in binnensteden. Die woningen zijn vanwege de lagere marges minder aantrekkelijk om te bouwen.

De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen ligt volgens de bank inmiddels al ruim 100.000 euro boven die van bestaande woningen.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact