Bankiers en verzekeringsmensen voor de klas om lerarentekort te verhelpen

Gepubliceerd op:

11 februari 2019


Deel dit bericht:

In het onderwijs is er een schreeuwend tekort aan leraren. In de financiële sector verdwijnen steeds meer banen. Maar er vinden maar weinig bank- en verzekeringsmensen een nieuwe baan in het onderwijs. De bank- en verzekeringssector sluit daarom een convenant met minister Arie Slob van Onderwijs, samen met lerarenopleidingen en werkgevers in het basis- en voortgezet onderwijs. "Aan de slag voor de klas" heet het.

Het convenant wil belemmeringen voor een overstap naar het onderwijs wegnemen. Opleiding en omscholing kan beter afgestemd worden, zodat het afstuderen sneller gaat. Daarnaast komt er meer oriëntatie en begeleiding. Ook moet er beter inzicht komen in de financiële gevolgen van een overstap van de bank naar de klas.

In de financiële sector zijn de afgelopen 15 jaar bijna 40.000 banen verdwenen. De financiële crisis heeft banken verkleind en op de schop genomen, de automatisering en digitalisering deed de rest. Bankfilialen zijn gesloten en dus veel baliemedewerkers verdwenen. Binnen de banken en verzekeraars is werk verschoven naar ict.

Tekort

Het tekort aan leraren in basisonderwijs en het voortgezet onderwijs loopt de komende vijf jaar op naar meer dan 5000: 4200 fte in het basisonderwijs, 1000 in het voortgezet onderwijs.

Bij uitzendconcern Randstad worden jaarlijks 1000 tot 1500 boventallige bankmedewerkers naar een andere baan begeleid. Een derde vindt ander werk in de financiële sector, en een op de vijf komt terecht bij zakelijke dienstverleners.

Slechts enkele tientallen stappen in het onderwijs. De belangrijkste reden dat het onderwijs niet trekt zit vooral in salarisverschil en de tijd die het duurt voordat de vereiste onderwijsgraad gehaald is.

Bankmedewerkers blijven volgens het UWV langer dan gemiddeld in een ww-uitkering hangen, wellicht omdat lang in eenzelfde sector werken de overstap naar een heel andere sector in de weg staat.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact