ASR-top krijgt na 2020 geen bonussen meer

Gepubliceerd op:

9 april 2019

Bron: https://nos.nl/l/2279624


Deel dit bericht:

Verzekeraar ASR wil stoppen met het toekennen van bonussen en beloningen in aandelen. De top van het bedrijf krijgt er vanaf 2020 in principe net als de rest van het personeel drie procent loonsverhoging per jaar bij, meldt De Telegraaf.

Vorig jaar kwam de verzekeraar nog in opspraak door de flinke loonsverhogingen die bij het bestuur doorgevoerd werden. Het bedrijf werd tijdens de economische crisis van 2008 genationaliseerd en mocht sindsdien van de overheid geen bonussen meer toekennen. Kort nadat het belang van de overheid in het bedrijf was afgebouwd, kreeg de top van het bedrijf een flinke salarisverhoging.

740.000 euro

Volgens ASR was dat te rechtvaardigen, omdat het ook na de loonsverhogingen alsnog aan de onderkant van de markt blijft. Bestuursvoorzitter Jos Baeten verdient na de loonsverhoging 740.000 euro per jaar. Binnen de bedrijven die aan de AEX-index genoteerd staan, verdient alleen ABN Amro-ceo Kees van Dijkhuizen minder.

Vanaf 2020 wil het bedrijf een nieuwe weg ingaan. Bonussen worden geschrapt, en het bestuur moet het dan doen met een vrij vaste loonsverhoging. De rest van het personeel krijgt er jaarlijks drie procent bij, maar bij de top van het bedrijf zal dat net anders liggen.

Tussen de 0 en 6 procent

"De vaste drie procent verhoging ging aandeelhouders iets te ver", zegt president-commissaris Kick van der Pol tegen De Telegraaf. "Dus zeggen we dat bestuurders er in principe drie procent bij krijgen, maar dat bij zeer slechte jaren of extra goede prestaties het percentage tussen nul en zes procent kan variëren."

De top mag volgens de nieuwe regels maximaal twintig keer meer verdienen dan de gemiddelde werknemer.

Het nieuwe beloningssysteem is nu nog een voorstel van de verzekeraar. Op 22 mei moeten aandeelhouders over het voorstel stemmen.

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact