ASR-top krijgt na 2020 geen bonussen meer

Gepubliceerd op:

9 april 2019


Deel dit bericht:

Verzekeraar ASR wil stoppen met het toekennen van bonussen en beloningen in aandelen. De top van het bedrijf krijgt er vanaf 2020 in principe net als de rest van het personeel drie procent loonsverhoging per jaar bij, meldt De Telegraaf.

Vorig jaar kwam de verzekeraar nog in opspraak door de flinke loonsverhogingen die bij het bestuur doorgevoerd werden. Het bedrijf werd tijdens de economische crisis van 2008 genationaliseerd en mocht sindsdien van de overheid geen bonussen meer toekennen. Kort nadat het belang van de overheid in het bedrijf was afgebouwd, kreeg de top van het bedrijf een flinke salarisverhoging.

740.000 euro

Volgens ASR was dat te rechtvaardigen, omdat het ook na de loonsverhogingen alsnog aan de onderkant van de markt blijft. Bestuursvoorzitter Jos Baeten verdient na de loonsverhoging 740.000 euro per jaar. Binnen de bedrijven die aan de AEX-index genoteerd staan, verdient alleen ABN Amro-ceo Kees van Dijkhuizen minder.

Vanaf 2020 wil het bedrijf een nieuwe weg ingaan. Bonussen worden geschrapt, en het bestuur moet het dan doen met een vrij vaste loonsverhoging. De rest van het personeel krijgt er jaarlijks drie procent bij, maar bij de top van het bedrijf zal dat net anders liggen.

Tussen de 0 en 6 procent

"De vaste drie procent verhoging ging aandeelhouders iets te ver", zegt president-commissaris Kick van der Pol tegen De Telegraaf. "Dus zeggen we dat bestuurders er in principe drie procent bij krijgen, maar dat bij zeer slechte jaren of extra goede prestaties het percentage tussen nul en zes procent kan variëren."

De top mag volgens de nieuwe regels maximaal twintig keer meer verdienen dan de gemiddelde werknemer.

Het nieuwe beloningssysteem is nu nog een voorstel van de verzekeraar. Op 22 mei moeten aandeelhouders over het voorstel stemmen.

Overige nieuwsberichten

23 januari 2020

Hypotheekrente na echtscheiding niet aftrekbaar

Man en vrouw bezitten sinds 1997 ieder voor 50% een eigen woning met een destijds afgesloten aflossingsvrije hypotheek. Ze gaan uit elkaar en spreken ...

Verder lezen

21 januari 2020

Werknemer krijgt boete of dwangsom

Het komt voor dat uw werknemer een boete krijgt opgelegd ingevolge een strafbeschikking of een daarmee vergelijkbare buitenlandse wijze van bestraffin...

Verder lezen

17 januari 2020

Correctie inkomen DGA

Een dame start als directeur van een nieuwe BV. Om de BV op weg te helpen, gaat ze aan de slag op basis van een kostenvergoeding. Bij goed beleid krij...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact