'Apothekers verkopen ondanks tekorten geneesmiddelen aan buitenland'

Gepubliceerd op:

28 januari 2019


Deel dit bericht:

Apothekers in Nederland verkopen medicijnen bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Dat kan bijdragen aan het al jaren groeiende medicijntekort in Nederland. Verzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar deze verborgen handel, meldt Trouw.

Twee weken geleden meldde apothekersorganisatie KNMP dat er in 2018 bijna 800 geneesmiddelen niet leverbaar waren. In 2010 waren dat er nog ruim 170.

Het tekort dat is ontstaan zou door de lage prijzen voor medicijnen in Nederland komen. Internationale fabrikanten verkopen de medicatie daarom liever in het buitenland voor een hoger bedrag. Dat groothandelaren ook medicatie exporteren was bekend. Maar dat apothekers dat ook zelf doen was nog niet duidelijk, schrijft Trouw.

Omerta

Verzekeraar VGZ vindt het tijd voor een onderzoek, om een beter beeld te krijgen. "We willen weten wat de voorraadpositie in Nederland is," zei een woordvoerder van VGZ in het NOS Radio 1 Journaal. "We moeten weten welke invloed de verkopen aan het buitenland hebben op de tekorten in Nederland." Nu zijn het volgens hem vooral geruchten en schattingen, precieze cijfers zijn niet bekend.

Volgens Trouw praten de apothekers liever niet over het onderwerp. Eén spreekt zelfs van een omerta, de maffiose zwijg­­plicht. Apothekers die zeggen de geluiden over handelende collega's­­ te herkennen, willen niet met hun naam in de krant.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact