Al zes maanden minder productie in de industrie

Gepubliceerd op:

10 oktober 2019


Deel dit bericht:

De productie in de industrie in Nederland daalt al zes maanden op rij. Dat blijkt uit cijfers van het CBS tot en met augustus. Tot eind vorig jaar steeg de productie drie jaar op een rij.

De laatste keren dat de industriële productie daalde, was aan het eind van de economische crisis in 2012 en 2013. Daarvóór ging de productie vooral in het crisisjaar 2009 hard omlaag.

De Nederlandse industrie is voor een groot deel afhankelijk van de buitenlandse vraag. Volgens een berekening van het CBS van enkele jaren terug komt van elke euro die de industrie verdient, 70 cent uit de export.

Duitsland en VK

En die buitenlandse vraag loopt nu terug. In Duitsland, het belangrijkste exportland voor Nederland, kromp de economie afgelopen kwartaal met 0,1 procent. Het land kampt met een minder draaiende auto-industrie en heeft last van de internationale handelsoorlog.

Ook de Britse economie, na Duitsland de belangrijkste bestemming voor Nederlandse uitvoerende bedrijven, is afgelopen kwartaal iets gekrompen. Daar speelt de onzekerheid rond de brexit mee, waardoor bedrijven minder durven te bestellen en investeren.

Wereldwijd loopt de economische groei terug. De handelsoorlog tussen China en de VS, waardoor voor honderden miljarden aan goederen stromen hogere heffingen betaald moeten worden, leidt tot minder internationale handel.

'Gure wind'

De krimpende productie raakt de Nederlandse economie. Het is een van de indicatoren die het Centraal Planbureau gebruikt om te schatten hoeveel de economie de komende tijd zal groeien. In de raming van Prinsjesdag gaf het CPB al aan dat de 'gure wind' uit het buitenland de Nederlandse economie afkoelt.

Toch groeit de economie voorlopig nog wel. Afgelopen kwartaal nam het bbp met 0,4 procent toe. Dat komt onder meer doordat de overheid en consumenten wel meer geld uitgeven.

Overige nieuwsberichten

22 oktober 2019

Wet arbeid in balans en payrolling

Per 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor payrolling. Payrollen blijft mogelijk om inleners te ontzorgen. Maar payrollkrachten krijgen minimaal dez...

Verder lezen

17 oktober 2019

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Neder...

Verder lezen

15 oktober 2019

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Het UWV stelt regelmatig nieuwe uitvoeringsregels vast voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. Het arbeidsrecht ontwikkelt zich immers voortduren...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact