66.000 minder werklozen in een jaar, maar daling stokt

Gepubliceerd op:

17 januari 2019


Deel dit bericht:

Er is een recordaantal mensen aan het werk en de werkloosheid is in twaalf maanden flink teruggelopen. Er zijn nu 329.000 mensen werkloos, dat zijn er 66.000 minder dan een jaar geleden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 2018 voor de arbeidsmarkt een goed jaar was. Het werkloosheidspercentage zakte naar 3,6 procent. Vijf jaar geleden was dat nog 8,5 procent.

Volgens de definitie van het CBS ben je werkloos als je geen betaald werk hebt, terwijl je er wel naar zoekt, en direct beschikbaar bent. Iemand die slechts een paar uur werkt, telt niet mee in de cijfers.

Opvallend genoeg is in de laatste maand van het jaar de werkloosheid licht opgelopen, met 3000 mensen. Ook eerder in het jaar stokte de daling van de werkloosheid even. Economen van het Centraal Planbureau verwachten echter dat ook in 2019 de werkloosheid daalt, maar in een veel lager tempo.

Het aantal werkenden kwam uit op 8,9 miljoen, dat zijn er 195.000 meer dan een jaar geleden.

Er hoeven ook steeds minder werkloosheidsuitkeringen te worden betaald. Volgens het UWV hadden 263.000 mensen eind vorige maand een ww-uitkering, dat is ruim 20 procent minder dan een jaar eerder. Vooral aan mensen in de bouw en in de financiële sector hoefden minder uitkeringen te worden verstrekt.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact