30.000 euro boete voor fraude met friponil-eieren

Gepubliceerd op:

7 februari 2019


Deel dit bericht:

Een eierhandelaar uit Mijnsheerenland moet een boete van 30.000 euro betalen voor fraude. Een deel van zijn eieren had een te hoog fipronilgehalte, een ander deel werd 'omgekat' om te worden verkocht als scharrelei.

De eieren kregen een vals herkomstnummer, waardoor niet te achterhalen was waar ze vandaan kwamen. Dus ook niet of ze van een bedrijf kwamen waar het bestrijdingsmiddel in grote mate aanwezig was.

Vanwege het bestrijdingsmiddel fipronil werden in 2017 miljoenen eieren in Nederland en België vernietigd. Supermarkten haalden uit voorzorg mogelijk besmette eieren uit de schappen.

Ongestempeld

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit trof in juni 2018 op het bedrijf in Mijnsheerenland 280.000 ongestempelde eieren aan waarvan de herkomst niet te achterhalen was, schrijft RTV Rijnmond.

Ook kregen volgens het Openbaar Ministerie eieren van dat bedrijf een nummer van een pluimveebedrijf in het midden van het land, zodat ze zouden kunnen worden verkocht als scharrelei.

Het bedrijf uit Mijnsheerenland liet zich weinig gelegen liggen aan de voedselveiligheid en heeft het vertrouwen van de sector een forse knauw toegebracht, vond het OM.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact